Om teknisk plast

,
Bilde av forskjellige sprøytestøpte enheter

Historien om plast

De første plastmaterialene ble fremstilt for ca. 150 år siden – dermed regnes ikke plast som et særlig gammelt produkt. På 1860-tallet i USA oppfant Hyatt-brødrene Celluloid, men ulempen med dette stoffet var at det var lettantennelig. Det ble brukt til blant annet knapper og bordtennisballer.

En Belgier ved navn Leo Baekeland oppfant i 1909 det første tvers igjennom syntetiske materialet. Han kalte dette materialet Bakelit og det ble brukt til kontakter og isolering i apparater. På 1930-tallet begynte man å fremstille PVC industrielt, på bakgrunn av Victor Regnaults oppfinnelse fra 1838.

 

Bilde av Henri Victor Regnault

Bilde: Wikipedia.com

 

I 1933 ble Polyetylen (PE) oppfunnet og det ble for alvor brukt under 2. verdenskrig. Etter 2. verdenskrig har utviklingen gått utrolig raskt med plastmaterialer til alle typer formål (Offshore, båter, flyindustri, husholdningsapparater etc.)

 

Bilde av kjemisk formel for Polyethylene

Bilde: snl.no

 

Plast inngår i dag i så å si alt mulig og sånn kommer det til å fortsette, selv om fokuset i dag har blitt miljøvennlige og re-genererbare plastmaterialer, som teknisk plast. Teknisk plast har begrenset påvirkning på miljøet, ettersom det ikke inneholder løsemidler eller bidrar til farlige utslipp, i tillegg til at det er re-genererbart.

 

Generelt om teknisk plast

Teknisk plast, eller Engineering Plastics, er fellesbetegnelsen på termoplastiske materialer som har spesielt gode egenskaper i tekniske installasjoner. Plast har ofte høy holdbarhet, og det ruster heller ikke. Teknisk plast benyttes i dag i biler, el-biler, busers, tog- og flyindustrien, olje- og offshoreindustrien, næringsmiddelindustrien, prosessindustrien, elektronikkbransjen etc. og kan i mange sammenhenger erstatte metall. Og akkurat som metall, kan også teknisk plast maskineres, og egenskapene er mange.

Teknisk plast kan fremstilles og utformes så det får helt spesifikke egenskaper. Noen former for teknisk plast er gode til å isolere, andre er metallsporbare, mens andre er ekstra harde, myke eller elastiske. Siden plastmaterialer generelt har lav vektfylde, kan teknisk plast benyttes på steder hvor det ville blitt for tungt å bruke metall, glass eller stein. Plast kan også støpes i alle mulige former, også sammen med andre materialer. Dermed er bruksmulighetene for teknisk plast nærmest uendelige. Det er bare veldig viktig å huske at typen plast som blir brukt i stor grad bestemmer detaljens bruksområder.

 

Plexx og teknisk plast

Plexx har jobbet med tekniske plaster i over 30 år. Med denne lange erfaringen gir vi gjerne råd rundt hvilket plastmateriale som passer best til ditt bruksområde. Det er utrolig viktig med riktig type plast på riktig plass! Vi kan tilby ferdigmaskinerte spesialdetaljer etter kundens spesifikasjoner. SP Group har egne fabrikker i Sverige, Finland, Danmark, Polen, Slovakia, Latvia, Kina, USA og Thailand – i tillegg til salgskontorer i Norge, Sverige, Nederland, Canada og USA.

 

Bilde av grå sprøytestøpte plast komponenter Bilde av PROG9899

Materialer som kan maskineres, kan også sprøytestøpes. Derfor kan vi kombinere maskinering og sprøytestøping og tilby den teknologien som passer best for de ulike prosjektene. Vi har stor kapasitet og kunnskap innen begge teknologiene, og kan derfor påta oss store og kompliserte prosjekter – i tillegg til mindre prosjekter. Vi har også tilgang på avansert 3D-printing gjennom en av våre søsterbedrifter i Danmark.

 

Bilde av små plastkomponenterBilde av skrue og muttere i sprøytestøpt plast

Vi hjelper deg gjerne med rådgivning gjennom våre ingeniører i Plexx Opido, eller via våre søsterbedrifter rundt i verden. Alle våre datter- og søsterbedrifter er ISO-sertifiserte.