Vakuumforming har begrenset påvirkning på miljøet
Vakuumforming har en begrenset påvirkning på miljøet, blant annet fordi materialene som brukes er termoplaster og er 100% resirkulerbare. Her er seks grunner for at vakuumforming er skånsomt mot miljøet…
1. Effektivt materialforbruk
Minimalt med avfall: Vakuumforming bruker presist kuttet plastark, og avfallsmengden er ofte lav. Overskuddsmateriale fra skjæring kan ofte gjenbrukes eller resirkuleres.
Lettvektsprodukter: Produktene som lages med vakuumforming er ofte lette, noe som reduserer materialforbruket og transportutslippene.
2. Lavt energiforbruk
Enkel prosess: Vakuumforming krever mindre energi enn andre plastbearbeidingsmetoder, som sprøytestøping eller ekstrudering.
Lokalisert oppvarming: Kun plastarkets formingsområde varmes opp, noe som reduserer energibehovet.
3. Bruk av resirkulerbare materialer
Mange av materialene som brukes i vakuumforming, som PET, ABS, HIPS og PC, kan resirkuleres etter bruk, forutsatt at de samles inn riktig.
Vakuumformede produkter kan også lages av bioplast eller resirkulert plast for å redusere miljøbelastningen ytterligere.
4. Miljøvennlige alternativer
Vakuumforming er kompatibelt med biobaserte og nedbrytbare plasttyper, noe som gjør det mulig å bruke miljøvennlige materialer.
5. Lav miljøpåvirkning i bruksfasen
Vakuumformede produkter er ofte designet for å være holdbare og lette. Dette bidrar til redusert energibruk under transport og lengre levetid for produktene.
6. Skalerbar og fleksibel
Produksjon av små opplag er mulig uten store verktøykostnader, noe som reduserer overproduksjon og dermed miljøavtrykk.
“Prosessen har begrenset påvirkning på miljøet, også fordi materialet ikke inneholder løsemidler eller bidrar til farlige utslipp. ”
Arild S. Johnsen
47 905 41 129
asj@plexx.no
Arild er utdannet Maskiningeniør og Bedriftsøkonom, og har jobbet i plastbransjen i hele 38 år – hvorav 33 av disse har vært som administrerende direktør i Plexx. Han har vært med på bedriftens utvikling fra å være en liten håndverksbedrift, til å bli en av Skandinavias største grupper innen termoforming av teknisk plast.